fredag 28 februari 2014

Kommunikationsfrukostar

Från början så har en av grundpelarna i att kommunicera Hallstahammar varit att vi måste få hela organisationen kommunikativ. Hur får man till det i en organisation med 1150 anställda inom vitt skilda områden med olika intressen, bakgrund och utbildning? Vi vet inte än men det behövs både reglering i form av policys och riktlinjer men framförallt också lust, vilja och frivilligt deltagande.

Så vi började med kommunikationsfrukostar. En 30 minuters föreläsning om olika teman inom kommunikation sista fredagen varje månad. Ingen anmälan krävs, man kommer om man vill och vi bjuder på kaffe och smörgås. På inget stort sätt revolutionerande men på många små sätt nydanande, i alla fall i vår organisation. De ämnen vi avverkat är än så länge

Under 2013

  • Att känna igen en nyhet
  • Vad är en grafisk profil?
  • Att lyckas i sociala medier 
  • Vad gör jag när media ringer på dörren?

Under 2014
  • Skriv så folk förstår

Första föreläsningen kom överraskande nog 30 personer. Idag har vi precis avverkat senaste om att skriva med Klarspråk och vi slog publikrekord med 60 personer. Förutom att vi faktiskt lär ut handfasta och konkreta tips om hur man kommunicerar bättre skapar våra frukostar mervärde i form av att folk från olika förvaltningar träffas och nätverkar och vi förstärker vikänslan". Dessutom blir det ett roligt avbrott i folks vardag där man under lättsamma former får chansen att lära sig något på arbetstid! I framtiden hoppas vi kunna utveckla våra frukostar genom att bjuda in personer utifrån som journalister och talare.

För kommunikationsenhetens perspektiv har det varit en stor framgång än så länge. Vi har etablerat vårt eget varumärke internt i kommunen, fått folk generellt att få upp ögonen för våra frågor och dessutom lärt ut konkreta färdigheter som gagnar verksamheten. Och det till kostnaden av 40 ostmackor per gång.

PS. Affischeringsrundan som jag skrev om i förrförra inlägget är nu verklighet. Två onsdagar har personal och personer inskrivna i omsorgen åkt runt och satt upp affischer i kommunen. Ett meningsfullt arbete för dem, en helt ny kanal för oss. Till ingen kostnad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar